ŠTRUCA KULTURE – kroz partnerstvo do kulturnih sadržaja u “Staroj pekari”

Upravo je započeo projekt pod nazivom “Štruca kulture” koji se provodi u partnerstvu organizacija Fantastično dobra institucija – FADE INNansen dijalog centar iz Osijeka, Grad Osijek, Romski resursni centar iz Darde i Hrvatskog društvo kulturnog turizma iz Osijeka.

Štruca kulture je odgovor na problem nedostatka javno – civilnog partnerstva u procesu kreiranja kulturno – umjetničkih sadržaja u Osijeku koji modelom proširene suradnje i participativnog odlučivanja udruga te zainteresiranih građana postiže održivost u razvoju, implementaciji i proizvodnji interkulturnih i urbanih sadržaja u Društveno – kulturnom centru Stara pekara.

Ciljevi projekta su izraditi strategiju razvoja, kreirati sadržaj i stvoriti model sudioničkog upravljanja Društveno – kulturnim centrom Stara pekara u Osijeku kroz partnersko i suradničko umrežavanje Grada Osijeka i dvadeset udruga te 50 članova i zainteresiranih građana te kontinuiranu promociju istog. Nadalje, jačati kapacitet 11 članova Projektnog tima i 20 suradnika iz drugih organizacija civilnoga društva kroz teorijsku edukaciju i praktičnu primjenu znanja. Svakako je važno definirati program u suradnji s ciljanom publikom i producirati pedeset besplatnih kulturno – umjetničkih programa, a jedna od aktivnosti je i otvorenje Muzeja osobnih povijesti i definiranje sadržajnog okvira Društveno – kulturnog centra Stara Pekara.

IMG_3813 (Large)
Photo: Dražen Lazić, osječka Tvrđa

Projekt traje 24 mjeseca i obuhvaća sljedeće faze: Edukacija, mehanizmi upravljanja i strategija razvoja Društveno – kulturnog centra Stara pekara i Muzeja osobnih povijesti; Kreiranje sadržaja i prilagodba dijela prostora Društveno – kulturnog centra Stara Pekara; Edukacija prikupljača osobnih povijesti i priprema muzejskog postava; Pilot program za posjetitelje, strategija i evaluacija.

Fade In će s partnerima sudjelovati u postavljanju okvira DKC-a i realizirati Muzej osobnih povijesti -jedinstvenu kulturnu i turističku destinaciju koja interkulturalnost postavlja za osnovicu identiteta grada i regije.

IMG_5912.jpg
Photo: Bojan Haron Markičević, Vodena vrata osječke Tvrđe

Projekt traje od listopada 2018. do listopada 2020. godine, a financiran je sredstvima Europske unije  kroz Europski socijalni fond, u ukupnom iznosu od 2.378.616,17 kn prihvatljivih troškova projekta.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u projektnim aktivnostima mogu se obratiti voditeljici projekta Željki Kovačević na broj telefona +385 91 3233 002 ili e-mailom zeljka.kovacevic@fadein.hr odnosno kordinatorici projekta Suzani Agotić na broj telefona +385 91 152 3834 ili e-mailom suzana.ndcosijek@nansen-dialogue.net 

Komentiraj