Crvena Marta zatresla baranjske vinograde

U pitoresknom baranjskom selu po imenu Karanac, nedaleko znanog Zmajevca, na imanju Tri mudraca, po prvi puta izvedena je ambijentalna predstava Crvena Marta. 

Hrvatsko društvo kulturnog turizma, sa sjedištem u Osijeku, organiziralo je edukaciju pod nazivom “Valorizacija kulturno turističkog proizvoda” u sklopu koje su održane edukacije polaznika u području “Upravljanja kulturnom baštinom i valorizacije kulturno turističkog proizvoda” i “Glumačkih radionica uprizorenja legendi i običaja”.

Cilj edukacija bio je upoznati polaznike radionica s procesom upravljanja kulturno turističkim proizvodom.

Naglasak edukacije bio je na “kako ideju pretvoriti u poslovni uspjeh”.  Procesima kulturnog turizma stvaraju se prilike za korištenje kulturnog nasljeđa u funkciji razvitka turizma, a time i gospodarskog te ekonomskog razvoja pojedine turističke destinacije. Kulturna baština svojim sadržajem upotpunjuje turističku ponudu, dok turizam osigurava sredstva za održiv razvoj, očuvanje i zaštitu kulturne baštine. Edukaciju je vodila Jesenka Ricl, vlasnica Obrta za savjetovanje i poslovno upravljanje RICL.   U kreativnom sektoru glumačke edukativne radionice sve su učestaliji oblik rada s mladima, ali i alat prilikom realizacije kulturno turističkog proizvoda. Nikolina Baškarad, danas vlasnica Obrta Artina, svoje dugogodišnje glumačko iskustvo koristila je u prenošenju znanja o scenskom nastupu u radu s mladima. Kroz dvije povezane cjeline polaznici radionica su učili o produkciji predstave kao kulturno-turističkog proizvoda i njenoj važnosti za očuvanje kulturne baštine zajednice. U edukaciji, ali i izvedbi su sudjelovali diplomirani glumci Gordan Marijanović, Matea Bublić, Mirko Ilibašić, student Glume i lutkarstva Luka Vondrak i plesač Hrvatskog narodnog kazališta Danijel Novoselac. Autor scenarija “Crvena Marta” je Siniša Kovač. Po završetku edukacije i glumačkih radionica izvedena je generalna proba u ambijentalnom, baranjskom, krajoliku.

Dodanu vrijednost ovom projektu daje i suradnja s obitelji Apel, inače poduzetnicima u turizmu i vlasnicima OPG Tri mudraca, koji su u 2017. godini na Danima hrvatskog turizma proglašeni najboljim domaćinom turističkog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva. 

Richard Apel napominje: “U kontinuiranoj smo potrazi za novitetima, jer naši gosti očekuju iznenađenje i nezaboravno iskustvo. Znatiželja je presudila da se prva “Crvena Marta” izvede upravo na Tri mudraca.”

Photo: Mario Romulić
Crvena Marta, photo: Mario Romulić, produkcija CroCulTour

 I doista, ambijentalna izvedba je opravdala očekivanja svih prisutnih. Autentični seoski krajolik, pitoreskno dvorište ukrašeno autentičnim biljem, polja žutih suncokreta koja se na obzorju sjedinjuju s nepreglednim vinogradima bila su savršena scenografija za dramsko djelo, koje interpretira legendu o zloglasnoj vladarici vinorodne Baranje.

Photo: Mario Romulić
Crvena Marta, photo: Mario Romulić, produkcija CroCulTour

Edukacija polaznika i prikazivanje scenske izvedbe sufinancirano je sredstvima Grada Osijeka kroz Javni poziv za financiranje jednokratnih aktivnosti udruga u području Gospodarstva iz Proračuna Grada Osijeka u 2018. godini. Pred nama je premijerno izvođenje “Crvene Marte” u Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi. Prostor je to koji ugošćuje posjetitelje grada Osijeka, putnike s kruzera, zaljubljenike u vrhunska vina, cikloturiste, ali i građane grada Osijeka.

Ukoliko se prezentacija ponude regionalnih vina obogati interaktivnim, scenskim djelom poput “Crvene Marte” za očekivati je da će dojmovi i doživljaj posjetitelja biti još veći, a usmena predaja o tome koje čari krije Slavonija i Baranja još jači kanal komunikacije prema potencijalnim posjetiteljima Istočne Hrvatske.

Komentiraj