Sudjelujemo u programu “Dovedimo kulturu k nama”

Izrazito nam je zadovoljstvo predstaviti program pod nazivom „Dovedimo kulturu k nama“ u realizaciji Udruge za ruralni turizam Đola Darda. Program je započeo u veljači ove godine,  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Udruga za ruralni turizam Đola Darda već nekoliko godina aktivno, i vrlo uspješno, oživljava baranjsko mjesto kroz realizaciju inovativnih programa od kojih je svima zasigurno poznat Festival Tarda koji se održava u ljetnim mjesecima. Uključivanjem Hrvatskog društva kulturnog turizma u Festival Tarda započela je hvale vrijedna suradnja s članovima.

„Dovedimo kulturu k nama“ je program  s ciljem animiranja mještana Darde, ljubitelja dobre knjige, filmske i kazališne umjetnosti raznih dobnih skupina. Članovi Udruge Đola navode da je prvi segment programa realiziran vrlo uspješno već krajem veljače oživljavanjem staroga kina u Dardi, projekcijom filma  „Svrha života jednoga psa“, na kojem je bila održana i kratka promocija projekta. Kroz ostale segmente programa do danas ostvarene su brojne suradnje s ostalim institucijama i udrugama u Dardi. Vrtić Radost Darda – čitateljska radionica za djecu – Dubravke Pađen Farkaš „Nije me strah“, Noć knjige u Osnovnoj školi Darda na temu naučne fantastike – radionica Čitateljskog kluba mladih Udruge Đola s gostovanjem članova Udruge Star Wars Hrvatske.

Hrvatsko društvo kulturnog turizma u programu sudjeluje kroz organizaciju glumačkih radionice, a voditeljica istih je  Nikolina Baškarad, inače kreativno srce CroCulTour-a.

Dugogodišnji rad u području kulture i turizma osigurao nam je iskustvo u organizaciji i produkciji kazališno turističkih predstava, ali  obučavanja polaznika radionica za scenske izvedbe. Scenske vježbe i izvedbe pomažu razvoju samopouzdanja i pozitivno djeluju na kognitivni razvoj osobe. Nikolina organizira radionice u kojima sudjeluju članovi HKUD-a i MKUD-a, a one se sastoje od  ciklusa radionica glume, tehnike glasa , scenskog pokreta i scenskog govora za početnike. Za članove glumačke skupine nositelj projekta Udruga Đola planira organizirati odlazak u Hrvatsko narodno kazalište na operetu „Kod bijeloga konja“.

Na samome kraju izražavamo veselje jer sudjelujemo u perspektivnom projektu kojega provode lokalci u želji za promjenom, razvojem lokalne zajednice i uključivanja svih u sadržaje kulture.

 

Komentiraj