OBOŽAVATE GAMING? ZMAJ NA TVRĐAVI KLIS?

U petak, 23. listopada u Poduzetničkom inkubatoru Općine Klis i u Providurovom stanu na Kliškoj Tvrđavi je održana Međunarodna konferencija pod nazivom „Razna lica fortifikacija – Inovacije u kulturi – Digitalna interpretacija fortifikacija“. Organizatori konferencije – Splitsko dalmatinska županija, Laboratorij za društvene inovacije, tvrtka Karzen i Karzen d.o.o. i Veleučilište Baltazar – su okupili više od 150 sudionika iz cijele Hrvatske.

Mirna Karzen, predsjednica Laboratorija za društvene inovacije i CEO tvrtke Karzen i Karzen, inicijator je organizacije konferecnije
Mirna Karzen, predsjednica Laboratorija za društvene inovacije i CEO tvrtke Karzen i Karzen, inicijator je organizacije konferecnije

Činjenica je kako u Hrvatskoj postoji nevjerojatno veliki broj fortifikacija, dvoraca, kurija, tvrđava i ostalih zdanja koja svjedoče o davnim povijesnim vremenima, osvajanjima, bitkama, romansama, legendama i mitovima. Neka su od tih zdanja trenutno u procesu revitalizacije, a neka svake godine sve više propadaju i predaju se zubu vremena. Infrastrukturna obnova je zahtjevna i skupa, što je glavna prepreka za fizičku rekonstrukciju ovih lokaliteta. Tema konferencije je bila posvećena digitalnoj interpretaciji i inovacijama u kulturi. Govornici su predstavili rješenja koja oživljavaju lokalitete, prikazuju povijesna događanja na svjež i inovativan način, omogućavaju ostvarenje novih turističkih sadržaja i bogatiju ponudu za raznu dob i grupe posjetitelja, a samim time doprinose povećanju broja radnih mjesta i gospodarskom razvitku lokalne zajednice. Ali ne samo to, govornici su ukazali na važnost poticanja suradnje, društvenih inovacija i potencijalima korištenja digitalnih tehnologija u interpretaciji kulturno muzejskih institucija i turističkih destinacija.

Jutarnji program konferencije je započeo „Doručkom“ u Providurovom stanu na Kliškoj Tvrđavi, sa predstavnicima nadležnih institucija, organizatorima konferencije i posebnim gostom Hjorturom Smarasonom, glumcem u serijalu Igre prijestolja i storytellerom kojemu je specijalnost brandiranje destinacija. Govornici panela „Go Fortifications“ su predstavili kazališno turističke ture Istre Inspirit, koncept Dubrovačkih ljetnih igara, nove sadržaje Tvrđave u Slavonskome Brodu, ciljanu edukacija mladih u digitalnoj tehnologiji, potencijale Kliške Tvrđave i primjere interdisciplinarne arhitektonske prakse koja osigurava razvoj održivog turizma u Crnoj Gori.

U poslijepodnevnom programu konferencije Hjortur Smarason je definirao što je brandiranje prostora i moći pripovijedanja i kako povijest nekog lokaliteta može identificirati i oblikovati njegovu budućnost.

Smarason je zaključio da Tvrđava Klis ima veliki potencijal postati svjetski poznata turistička destinacija, ali da brand moramo kreirati kroz sadržaj te da prošlost mora biti dio budućnosti.

Hjortur Smarason, storyteller, gost predavač na konferenciji Autor foto Mirko Bojić
Hjortur Smarason, storyteller, gost predavač na konferenciji Autor foto Mirko Bojić

Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, je predstavio projekt virtualnog Jurja Dalmatinca, aplikaciju koja korisniku prezentira šibensku katedralu. Vitomir Jevremović iz srpske tvrtke Digital Mind je govorio o budućnosti digitalnih tehnologija u kulturi, a Vladimir Končar iz hrvatske tvrtke Studio Revolucija o muzejima u digitalnom dobu.

Po završetku službenog dijela konferencije sudionici su se uputili na Tvrđavu Klis gdje su zajedno s Kliškim Uskocima uživali u degustaciji lokalne gastro ponude i zalasku sunca nad jadranskom obalom.

Nedvojbeno je kako se korištenjem digitalnih inovacija podržava daljnji održiv i kontrolirani razvoj turističkog proizvoda, a digitalnom interpretacijom povijesnih slojeva fortifikacija promoviraju inovativna i interaktivna tehnološka rješenja za sve potencijalne i digitalne posjetitelje, buduće promotore hrvatskih turističkih destinacija.

Vitomir Jevremović, CEO tvrtke Digital Mind iz Srbije, strastveni je arheolog ali i digitalni inovator. Tvrtka Digital Mind nudi brojne proizvode i digitalne aplikacije koje interpretiraju kulturnu baštinu na inovativan i digitalan način.
Vitomir Jevremović, CEO tvrtke Digital Mind iz Srbije, strastveni je arheolog ali i digitalni inovator. Tvrtka Digital Mind nudi brojne proizvode i digitalne aplikacije koje interpretiraju kulturnu baštinu na inovativan i digitalan način.

Vitomir Jevremović je naglasio nužnost kreiranja dodatnog sadržaja za digitalne korisnike, jer ukoliko ne mogu proživjeti doživljaj posjedovanja “zmaja na Kliškoj Tvrđavi” i uživjeti se u interaktivnu ulogu tada će i interes za posjet turističkoj destinaciji biti manji. Suvremeno tržište donosi nove izazove, a mi smo ti koji moramo na njih odgovoriti i biti ukorak sa tehnološkim inovacijama i kreativnom ponudom, ne bi li uživali u percepciji lokalnih destinacija kao poželjnih i posebnih.

Komentiraj