KULTURNO KREATIVNE INDUSTRIJE POKRETAČI KREATIVNE EKONOMIJE U EUROPI

Prema najnovijim istraživanjima lidera financijskog savjetovanja tvrtke EY objavljenim u prosincu 2014. dokazan je učinak razvoja kulturno kreativnih industrija na ekonomski potencijal Europske unije. Naime, objavljeni su rezultati istraživanja pod nazivom Creative Growth – Measuring cultural and creative markets in EU.

            Snaga kulturno kreativne industrije utječe na razvoj europskog tržišta i na zapošljavanje mladih u vodećim tržišnim sektorima, od kojih je i sektor kreativnih industrija. S prihodom od gotovo 536 milijardi EUR kulturno kreativne industrije doprinose rastu europskog BDP-u za 4.2 %. Tržište KKI je treći sektor po stopi zapošljavanja, a nalazi se iza graditeljske i prehrambene industrije, odnosno ugostiteljske industrije. Kulturno-kreativne industrije su sektor neotkrivenog potencijala, jer prema podacima istraživanja, upravo te industrije zapošljavaju najviše mladih. Zajedno, tri sektora,  sektor vizualnih te izvedbenih umjetnosti i glazbena industrija, osiguravaju gotovo polovicu od ukupno 7 milijuna radnih mjesta u kulturno kreativnim industrijama EU u 2012.

Istraživanja pokazuju kako su kulturno kreativne industrije budući pokretači kreativne ekonomije u Europi. Svjedoci smo digitalne revolucije koja u Europi oblikuje digitalnu transformaciju ekonomije i društva. Digitalizacija kreativnog utječe na revoluciju digitalne ekonomije. Ona odgovara na potrebe, ponašanje i očekivanja korisnika.

            Kreativne industrije nude nove poslovne modele koji kvalitetan i kreativna sadržaj integriraju u komunikacijske tehnologije, u osobno poslovanje i u usluge koje nude svojim korisnicima. Pojavljuju se poremećeni poslovni modeli koji utiru put novim formama konzumacije i olakšavaju malim i srednjim poduzetnicima pozicioniranje, rame uz rame, uz svjetske kompanijama.

sds

Svakim danom se pojavljuju nove on-line usluge koje svojim korisnicima omogućavaju pristup kreativnim umjetničkim djelima. Internet tražilice i preglednici pružaju korisnicima uvid u beskrajnu bazu on-line podataka kulturno kreativne industrije. KKI sektor je onaj koji prvi pilotira s novim on -line servisnim tehnološkim modelima, aplikacijama i/ili softwearom.

Kulturno kreativni sektor je snažan katalizator za ostale vitalne industrije. Ovaj podatak je iznimno važan za razvoj selektivnih oblika turizma u Hrvatskoj. U Europi, svaki treći turist svoju odluku o odlasku na željenu turističku destinaciju donosi na temelju raznovrsnosti i brojnosti kulturnih atrakcija. U IT sektoru se osnivaju digitalne kompanije koje izrađuju aplikacije pomoću kojih se distribuira ili promovira kulturni sadržaji što utječe na implementiranje  IT inovacije u kulturno kreativnom sektoru.  Pristup digitaliziranom obliku kulturnih i kreativnih radova ubrzava difuziju elektroničkih uređaja među korisnicima.

Zaključno s navedenim primjerima dobrobiti kulturno kreativnih industrija za razvoj potencijala ekonomije potrebno je istaknuti i potencijale razvoja ponude kulturnog turizma, ali i nužne promjene načina dizajniranja razvojnih strategija u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s