“Doktori za baštinu” pilot projekt CroCulTour-a

Hrvatsko društvo kulturnog turizma, sa sjedištem u Osijeku, pokreće pilot projekt pod nazivom “Doktori za baštinu”, u suradnji sa Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku, te uz partnersku podršku Muzejsko dokumentacijskog centra u Zagrebu i Hrvatskog restauratorskog zavoda.

            Projekt “Doktori za baštinu” je interdisciplinarni nacionalni program umrežavanja stručnjaka i vlasnika privatnih zbirki umjetnina kroz djelovanje u području zaštite, očuvanja, promocije, revitalizacije i poučavanja o prirodnoj i kulturnoj, materijalnoj i nematerijalnoj, baštini Republike Hrvatske.

jdfh

            Program se sastoji od niza edukativnih radionica i predavanja stručnjaka za prethodno navedena područja.

            Edukativne radionice i predavanja namijenjeni su vlasnicima privatnih zbirki umjetnina, s naglaskom na očuvanje tradicije, stvaranja održivih i kontroliranih uvjeta brige o umjetninama te o sakupljanju informacija o postojećim, ali nepoznatim artefaktima

Glavni zadatak projekta je približiti temeljna načela očuvanja baštine vlasnicima privatnih zbirki, kolekcionarima, specijaliziranim muzejima u privatnom vlasništvu, seoskim imanjima i obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima s područjem djelatnosti u etno i arheo turizmu, i sl.

            Misija projekta je usmjeravanje korisnika programa, vlasnika i čuvare kulturne baštine na optimalno korištenje i uporabu svih artefakata, na optimalnu zaštitu i očuvanje, te na specifične oblike promocije kulturne baštine kao originalnog kulturnog nacionalnog identiteta Republike Hrvatske. Misija projekta je osigurati kvalitetu i kvantitetu primjenjivog znanja i sinergijskog proaktivnog djelovanja korisnika programa projekta, umrežavanje dionika privatnih sektora s lokalnim kulturnim institucijama, razumijevanje temeljnih problema s kojima se susreću vlasnici privatnih zbirki, omogućavanje posredne intervencije stručnjaka u očuvanju kulturne baštine.

            Opravdanost pilot projekta je u naglašenoj potrebi djelovanja civilnog društva odgovornog za održivi razvoj kulturne baštine objavljeno u “Strategiji zaštite, očuvanja i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine Republike Hrvatske za razdoblje 2011.-2015., od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prije svega smatraju kako zakonska regulativa nedovoljno urešuje ulogu i značenja organizacija civilnog društva u zaštiti, očuvanju i održivom korištenju kulturne baštine. Također, priznaju kako postoji nedovoljna institucionalna i programska podrška, odsutnost koordinirane politike javnih potpora te nerazvijenost posebnih kriterija za poticanje i vrednovanje aktera i aktivnosti civilnog društva i organizacija za održivi razvoj kulturne baštine. Iz toga se može zaključiti kako je potrebno kroz zakonske propise poboljšati ulogu i važnost tih organizacija, redefinirati javne potpore na državnoj i lokalnoj razini, poticati neproračunsko/privatno podupiranje organizacija civilnog društva u područje zaštite, očuvanja i gospodarskog korištenja kulturne baštine.

            U mjesecu svibnju 2014. će se održati prvo predavanje i promocija programa. Predavanja će se održavati dva puta mjesečno prema unaprijed određenim temama. U samom početku sudjelovanje i prisustvovanje na predavanjima i radionicama je besplatno za polaznike.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s