KAZALIŠNIM IZVEDBAMA U PROMOCIJU TURISTIČKE DESTINACIJE

Interkativni projekt “Zaboravljena Tvrđa” promovira povijesne činjenice te materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu osječke Tvrđe kroz kazališno turističke predstave, a jedan je od inovativnih projekata Hrvatskog društva kulturnog turizma, sa sjedištem u Osijeku.

Cilj projekta je razviti konkurentan i kvalitetan kazališno turistički sadržaj kroz realizaciju inovativnih rješenja kulturnog-turizma, promicanje tradicije i bogate kulturne baštine grada Osijeka, njegova identiteta i raznolikosti.

Projekt se na sadržajnoj razini temelji na povijesnim činjenicama, poznatim gradskim pričama, te manje poznatim legendama iz života Tvrđe. Na formalnoj razini projekt je multidisciplinaran, na granici turističke ture i izvedbene umjetnosti, koji koristi interaktivne strategije komunikacije s publikom. Njegova posebnost je što različiti kostimirani povijesni i fikcionalni likovi kroz interaktivnu kazališnu prezentaciju, na inovativan i slikovit način, pričaju povijest Grada i uprizoruju segmente iz života Tvrđe koji su vezani za konkretne lokacije, te jamče novi doživljaj poznatih lokacija.

Premijerno izvođenje kazališno turističke predstave
Premijerno izvođenje kazališno turističke predstave “Zaboravljena Tvrđa – Vinski trg”, pred brojnim uzvanicima, u osječkoj Tvrđi. Photo by Dražen Lazić

Suvremene metode promocije turističkih destinacija danas u svijetu, kao ključ uspjeha i privlačenja turista, koriste modele izrade i alate različitih, sinergijskih povezanih disciplina. Kroz uprizorene segmente povijesti, priča i legendi koje su po nečemu karakteristično vezane za konkretne lokacije, posjetitelji neposredno doživljavaju novo iskustvo i upoznaju se s jedinstvenim karakteristikama pojedine lokacije.

Destinacija se prezentira u posebno kreiranom sadržaju, temeljenom na baštini, pričama i legendama, koje služe kao scenarij interaktivnih kazališnih tura. Unutar njih, posjetitelj se na zabavan i dinamičan način upoznaje s destinacijom koju posjećuje. Takav sadržaj pruža visokokvalitetan doživljaj destinacije, te utječe na pozitivan dojam i odluku o ponovnom dolasku na destinaciju.

“Zaboravljena Tvrđa” je interaktivni kazališni projekt namijenjen:

  • Turističkim obilascima posjetitelja i građana, koji žele upoznati zaboravljene povijesne činjenice, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, osječke Tvrđe;
  • Sudjelovanju studenata Umjetničke akademije u Osijeku u praktičnom dijelu realizacije kazališno turističkih predstava;
  • Sponzorima i partnerima koji svojim doprinosom projektu u lokalnu zajednicu unose vrijednost dodanog društvenog učinka;
  • Razvoju kontinuirane suradnje i sinergije sudionika kulturno – kreativnog sektora s lokalnom zajednicom, mikro poduzetnicima, te predstavnicima javnih institucija;
  • Samozapošljavanju, zapošljavanju mladih Osječana i Osječanki;
  • Razvoju kulturno kreativnog sektora grada Osijeka;
  • Promociji kazališne struke te plasiranje novih projekata na ulice grada Osijeka.

Hrvatsko društvo kulturnog turizma je realiziralo prvu kazališno turističku predstavu pod nazivom „Zaboravljena Tvrđa – Vinski trg“ u kojoj sudjeluje pet studenata i studentica Umjetničke akademije u Osijeku te student Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Prema scenariju i režiji podpredsjednika Hrvatskog društva kulturnog turizma, Siniše Kovača, uprizorene su scene iz povijesne Tvrđe, u kojima su se pojavili likovi barunice Pauline Hermann, poznate po nadimku Mačkamama, likovi pandura, putujuće glumačke družine iz Graza, lik franjevačkog fratra te lik krčmara koji u svojoj ponudi nudi ukusna i nadaleko poznata vina baranjskih vinogorja. Osječki dizajner, Marko Jovanovac je realizirao vizualni identitet projekta te je postavio potencijalni element brandiranja povijesne jezgre grada Osijeka, čemu slijede realizacije mogućih suvenira Tvrđe.

Premijerno izvođenje kazališno turističke predstave
Premijerno izvođenje kazališno turističke predstave “Zaboravljena Tvrđa – Vinski trg”. U provedbi su bili uključeni studenti Umjetničke akademije u Osijeku, kao i mnogobrojni sponzori i partneri. Photo by Dražen Lazić

Vizija projekta je usmjerena ka razvoju kontinuiranog i održivog kulturno turističkog proizvoda koje služi oplemenjivanju turističke ponude grada Osijeka kroz sinergiju s kulturnim sektorom – kazalištem, fotografijom, izdavaštvom, digitalizacijom sadržaja, itd.

Osnovni cilj projekta je zapošljavanje mladih kroz realizaciju projekta, njihovo zadržavanje u Slavoniji i Baranji, pokretanje kreativne ekonomije kroz realizaciju inovativnih proizvoda i usluga kulturnog turizma te novih poslovnih modela, odnosno razvoja partnerstva s ostalim sudionicima sektora.

Više o projektu možete saznati na službenoj internet stranici Zaboravljena Tvrđa i/ili Facebook stranici Zaboravljena Tvrđa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s