ODRŽAN CULENT@ZAGREB 

Tijekom Tjedna dizajna Zagreb 2015. održana je Konferencija kreativnih industrija KIKI, unutar koje je posebno mjesto zauzeo event u organizaciji CroCulToura, pod nazivom culent@zagreb – Cultural Entrepreneurship Talks. Culent je okupio agente kulturnih promjena u kulturno kreativnoj, ali poduzetničkoj djelatnosti, koju nazivamo “kreativnom ekonomijom”.  

culent@zagreb u organizaciji CroCulToura, uz partnersku podršku HDNP i Scuderie Zagreb održan je u multifunkcionalnim prostoru Lauba Photo by Luka Travas, lukatravas.com

Što “kreativna ekonomija” znači za profesionalca, što je to “poduzetništvo u kulturi”, što se mijenja, a što stvara, razumijemo li na koji način te promjene utječu na nas, kako se osjećamo?

Sudionici konferencije i Culent-a su imali priliku upoznati četiri kulturna poduzetnika, koji žive i rade u različitim zemljama Europske unije, ali čiji se temeljni razvojni put oslanja na gotovo identične mjere – upornost, kreativnost, inovativnost, poduzetničku strast te ljubav prema struci. Svi oni žive u suživotu sa ostalim dionicima u specifičnom kulturno-kreativno-poduzetničkom ekosistemu.

Imali smo čast ugostiti Morten Thorninga, generalnog direktora danskog  “The Animation Workshop-a“, smještenog u Viborgu. Mnogi Mortena smatraju vodećom snagom te dinamične institucije još od 1989. godine. U svome izlaganju Morten je otkrio strast koju gaji prema razvoju europske animacije, koja unutar međunarodnog sektora konkurira američkoj i azijskoj animacijskoj sceni.  Jasno je precizirao na koji način cjelokupna institucija djeluje i kako osim  edukativne “default” komponentne Workshop-a svi koji žele krenuti u poduzetničke vode to mogu učiniti unutar kreativnog klastera koji nudi potpunu uslugu savjetovanja i usmjeravanja, ali ujedno funkiconira samoodrživo i konkurentno.

Morten Thorning, Član Upravnog odbora Arsenalet-a, danskog kreativnog poslovnog klastera, Photo by Luka Travas, lukatravas.com
Arsenalet, kreativnom poslovnom klaster, okuplja samostalne kreativne poslovne subjekte. Arsenalet je smješten u nekadašnjem vojnom objektu u danskom gradu Viborg te predstavlja školski primjer oživljavanja i prenamjene infrastrukturalnih kapaciteta. Zajednički cilj svih tvrtki klastera je unaprijediti dansku animaciju i učiniti je konkurentnom na međunarodnom tržištu. Morten tvrdi kako je za uspjeh i put prema kvaliteti potrebno kontinuirano razvijanje visoke razine kreativnosti kroz intenzivnu disciplinu. Ističe kako je nužno kreirati ekosustav unutar kojega se samostalni animatori, producenti, direktori, konceptualni umjetnici i game developeri mogu razvijati na umjetničkom, ali i poslovnim planu.

“Vizualizacija poslovanja – ključ uspjeha kreativne industrije” prema riječima Morten Thorninga, Photo by Luka Travas, lukatravas.com
Potpuno drugu životnu i poslovnu priču ima Dana Sliskovic,  njemačka nezavisna profesionalka s hrvatskim korjenima, autorica i marketing savjetnica. Dana se specijalizirala za područje medijske industrije, ekološkog i kulturnog turizam. Educirala se u Engleskoj na renomiranom Henley Business School što je i utjecalo na odluku da  dugi niz godina uspješno radi na management pozicijama – od strateškog planiranja, marketiranja do PR-a – za kompaniju koja je vodeći igrač automobilske industrije.

Nakon što je njen filmski projekt MRAČNE PLIME dobio potporu EU MEDIAdesk programa, Dana se odlučila vratiti vlastitim književnim korijenima i uspješno je diplomirala na Sveučilištu Bournemouth, Media School. Photo by Luka Travaš, lukatravas.com
Ipak, Dana je u jednom trenutku, nakon što je iskusila uspjeh i profit, ali ne do kraja i osobno zadovoljstvo odlučila posvetiti velikoj ljubavi – filmu i spisateljstvu. Uspješno je diplomirala na Sveučilištu Bournemouth, Media School, nakon čega je započela ostarivati uspjeh snimanjem trailera, te pisanjem romana. Trenutno očekuje svoj prvi “bestseller break through”, ali napominje kako se na tom putu suočila s mnogo izazova. Ono što ističe je važnost posjedovanja mekih vještina koje velike korporacije nažalost podcjenjuju, ali su itekako od ključne važnosti u suptilnijem kulturno – kreativnom poduzetničkom sektoru.

U Hrvatsku je nakon deset godina ponovno stigla Maria – Louiza Laopodi, Grkinja sa bogatim iskustvom u realizaciji EU projekata umjetničkih i ostalih neprofitnih organizacija. Maria – Louiza je osnivačica  Cultinet.com, on-line platforme za profesionalne umjetnike.

Maria-Louiza govori o iskustvima i izazovima u poslovanju u kulturno-kreativnom sektoru u Grčkoj. “Danas mladi kulturni poduzetnici ulažu velike napore u postizanju pozitivnih promjena u odnosima između umjetnika i kulturnih menadžera.” izjavljuje Laopodi. Photo by Luka Travaš, lukatravas.com
Obzirom na ekonomsku krizu koja je podogila Grčku, Mariu i sve kulturno kreativce 2012. godine je Maria započela istraživati uzročno – posljedične veze gospodarskog kolapsa u području kulturno kreativnog sektora te nove, kreativne ekonomije. Započela je objavljivati rezultate svojih  istraživanja te kreirala bogatu blogersku  bazu  “Cultural Entrepreneurship News”, s ciljem mapiranja i istraživanja različitih oblika poduzetništva u kulturi, a tim je povodom lansirala Cultural Entrepreneurship Talks u Grčkoj u 2014. godini. culent@athens #5 je bio event koji je spojio predsjednicu CroCulTour-a, Jesenku Ricl i Mariu-Louizu. Naime, Jesenka je bila jedan od govornika na eventu, 2014. godine, u mjesecu studenom. Tada se ukazala prilika da se kroz suradnju dviju kulturnih poduzetnica Culent-a pretvori u međunarodni event.  

“Ne možemo i dalje očekivati financiranje kulture iz iscrpljenih državnih aparata. potrebno je osmisliti nove “poremećene” poslovne modele koji će utjecati na održivost kulturnih projekata , i to ponajprije u području društvenih, ali kulturnih, inivacija.” -napominje Ricl. Photo by Luka Travaš, lukatravas.com
Ključni govornik i primjer kulturnog i kreativnog poduzetništva je bio Latvijac Edgars Vilums. Prije nego se otisnuo u poduzetničke vode Edgar je 8 godina proveo u vlastitom glazbenom studiju u Rigi. Proteklih 5 godina aktivno vodi latvijsku kompaniju “Ricberry”, koja se bavi proizvodnjom hrane. Istovremeno, na svjetskom tržištu, zajedno s Ilonom Viluma, promovira “GIGI bloks”. U studenom 2014. godine, Edgars i Ilona su sudjelovali na međunarodnom Creative Business Cup-u, natjecanju za kreativne poduzetnike. Završavaju kao drugoplasirani, a osvojeno mjesto je djelovalo poput katalizatora za unapređenje već postojećeg izvoza novog proizvoda u 16 zemalja.

Vilums napominje važnost zaštite intelektualnog vlasništva, ali i brand-a. “Od trenutka kada smo se pozicionirali na tržištu i zaoočeli uspješnu prodaju GigiBloks u tržišnim nišama, sve je veći broj konkurenata koji pokušavaju kopirati naš proizvod.”
Govornici culent@zagreb o međunarodnim iskustvima i kreativnoj ekonomiji u zagrebačkoj Laubi.
Culent@zagreb je ukazao na izazove s kojima se susreću kulturno – kreativci na prostoru Europske unije.  Kreativnu ekonomiju s pravom nazivaju katalizatorom održivog razvoja suvremenog društva  jer nudi nove poslovne modele, “tjera ” poduzetnike na poslovanje izvan zone komfora, ali donosi izvanredne rezultate. Jedini izazov kojega stavlja pred svakoga od nas jest koliko smo spremni prihvatiti promjene, suočiti se s njima i postati kulturno-kreativni, ali poduzetni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s