DRUŠTVENE INOVACIJE U KULTURNO KREATIVNOM SEKTORU

U utorak, 03. veljače 2015. u Dnevnom boravku Rojca u Puli održala se radionica na temu “Skrivene inovacije” nakon koje je uslijedila panel diskusija na temu „Društvene inovacije“. Radionicu su vodili i moderirali Jesenka Ricl, predsjednica i osnivačica CroCulTour – Hrvatskog društva kulturnog turizma i specijalist marketinga posebnih područja, i Marko Baus, član tima za pripremu kandidature Grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu. Uz njih, u radionici i diskusiji sudjelovali su i Helena Bulaja, međunarodno priznata hrvatska multimedijska umjetnica, Mirna Karzen, osnivačica Social Innovation Lab-a, stručna savjetnica s dvadeset godina iskustva u međunarodnom, regionalnom i lokalnom razvoju s fokusom na ekonomski i društveni razvoj i Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.

Kulturno kreativni sektor je generator razvoja kreativne ekonomije, a upravo u kreativnoj ekonomiji se javljaju društvene inovacije, uz pomoć kojih različite društvene ideje pronalaze put ka realizaciji i stvaranju dodatne vrijednosti za lokalne zajednice. Prečesto govorimo o “SKRIVENIM INOVACIJAMA” u kulturno kreativnom sektoru pa je jedan od ciljeva ove radionice bio je definirati i prepoznati skrivenu inovaciju i pripadajuću društvenu vrijednost koju stvara. Na panel diskusiji koja je slijedila zaključeno je kako nedostaje povezanosti između sektora gospodarstva i kreativne industrije te istaknuta općepoznata činjenica da bez umjetnosti i kulture nema društvenih promjena ni inovativne ekonomije.

Cilj ove radionice i diskusije bio je upoznati prisutne s osnovnim konceptom kandidature Pule te inicirati razmišljanja o razradi konkretnih projektnih ideja. Svrha kandidature, istaknuto je, je kulturno-umjetnički projekt koji nastaje iz prepoznatih lokalnih problema koji su ujedno prepoznati i kao problemi koji postoje u širem europskom kontekstu, a rješenje naših lokalnih problema predstavljati će ujedno proces izlječenja Europe. Ova radionica, u organizaciji Grada Pule i potporu Saveza udruga Rojca jedna je u nizu radionica u sklopu priprema i organizacije kandidature grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a sve zajedno za cilj imaju pronaći najbolje resurse, započeti proces suradnje i umrežavanja osoba koje poznaju EU fondove, umjetnike, kreativce i menadžere te definirati tridesetak projekata koji bi se pripremili za EU fondove.

IMG_3494

IMG_3473

IMG_3477

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s