Osijeku nedostaje poduzetnička snaga

Blog Oskultura je vrlo inovativna, virtualna baza koja okuplja brojne osječane, i one koji se tako osječaju, te pri tome jačaju identitet grada Osijeka kao samokritično okruženje, s jasnim stavom i vizijom  kulturnog razvitka. Citiramo “Vizija Osijeka je kao grada koji ima prepoznatljiv građanski identitet utemeljen na prožimanju vlastite kulture i umjetničkih izričaja s drugim kulturama i umjetničkim izrazima. Kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture 2020. (kulturno ‘brendiranje’) Grad Osijek pokušat će se pozicionirati i promicati svoje vrijednosti na europskoj kulturnoj karti. U izradi je Strategija kulturnog razvitka grada, temeljni dokument, planski okvir i strateško polazište za sustavnu i suvislu provedbu kulturne politike s općim ciljem akumulirajućeg kulturno-društvenoga napretka u ovoj sredini i regiji. Kroz blog Oskultura želimo objediniti sve raspoložive informacije o osječkoj kulturi (ustanovama, kulturno-umjetničkim društvima, manifestacijama, projektima itd.), potaknuti na njihovu razradu, omogućiti građanima i kulturnim djelatnicima da na jednom mjestu pronađu informacije koje ih zanimaju i partnere za svoje projekte, te stimulirati široku digitalnu javnu raspravu o potencijalima i resursima koje Osijek ima i koje može ponuditi kao moguća Europska prijestolnica kulture. Logično, to je rezultat težnje za unaprijeđenjem kulturne komunikacije i kulturne suradnje unutar svog europskog kruga.”

U cjelosti prenosimo interview Oskulture s predsjednicom CroCulTour-a, Jesenkom Ricl.

Članovima tima Oskultura želimo sreću u daljnjem radu i veselimo se suradnji…

OSKULTURA

Građani grada Osijeka, itekako su svjesni pripadajućeg kulturnog identiteta, raznolikosti i baštine. No, ono čega nismo dovoljno svjesni jest potencijal optimalnog upravljanja kulturnom baštinom pri obavljanju kulturne djelatnosti. Svjedočimo nizu primjera neodrživih projekata. Zašto je to tako? Upravo iz razloga što se u realizaciju projekata ne uključuju presudni menadžment i marketing planovi, zasnovani na temeljnom financijskom planu, već se realizira infrastrukturalni dio kao pokretač projektne inicijative.

Griješimo jer krećemo od forme, a zaboravljamo na funkcionalni i održivi sadržaj. Razlog tomu je što većinu projekata pripremaju i provode službenici resornih državnih i gradskih institucija bez poduzetničke vizije. Poduzetnici imaju drugačiji mentalni sklop, prepoznaju tržišne prilike, ulažu svoj kapital i itekako se brinu o održivom i kontroliranom razvoju i korištenju ponude, u ovom slučaju, kulturne djelatnosti.

JESENKA RICL

View original post

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s