MLADI I INOVATIVNI PRISTUP PROMOCIJE GRADOVA

Hrvatsko društvo kulturnog turizma provodi projekt promocije osječke povijesne jezgre – Tvrđe – u suradnji s učenicima i nastavnicima Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku,  pod nazivom Tvrđa CulTour Check In.

Tvrđa CulTour Check In
Tvrđa CulTour Check In

Osnovna ideja Osijek CulTour Check In programa je inovativni pristup promociji kulturnog identiteta i urbanoj kulturi grada Osijeka i pripadajućim dijelovima Grada. Budući da je Osijek najveće kulturno sjedište Slavonije, cilj projekta Osijek CulTour Check-In je unapređivanje građanske kulture – kulture mladih i promoviranje vrijednosti i dostignuća koja su stvorili pojedinci porijeklom, školovanjem ili karijerom vezani uz grad Osijek. Komunikacija željenog imagea Osijeka – grada kulture – predstavlja zahtjevan zadatak. Komunikacijsku strategiju je potrebno oblikovati primjenom većeg broja medija istodobno i koordinirano, u cilju postizanja optimalnog učinka.

Predsjednica CroCulTour-a, Jesenka Ricl,  tvrdi kako pokretanje  sustavnog programa usavršavanja/educiranja mladih o optimalnom i inovativnom korištenju besplatnih  interent i mobilnih aplikacija može doprinjeti promociji gradova, ali i razvoju samokritične medijske pismenosti,  odnosno sposobnosti razlikovanja kvalitetnog sadržaja i konteksta prilikom on line distribucije informacija. Osječki srednjoškolci  žele aktivno sudjelovati u proizvodnji interaktivnih i promotivnih sadržaja na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, te na taj način razvijati urbanu kulturu grada Osijeka i pripadajuće regije.

Prezi CroCulTour u suradnji s Isusovačkom klasičnom gimnazijom u Osijeku

Gradovima upravljaju građani, koji kreiraju i određuju razvojne politike i strategije, utirući put normama, uvjerenjima i dodanim društvenim i ekonomskim vrijednostima. Urbana kultura, kulturno kreativne industrije i kulturno poduzetništvo dokazano jesu katalizatori razvoja lokalnih i regionalnih zajednica te nacionalnih struktura. Upravo tome pridonosi inovativni  marketinški pristup i spoznaja da  ukoliko želimo upravljati razvojem proizvoda i usluga kulturnog turizma, uz očuvanje kulturne baštine, tada je kulturno poduzetništvo temelje, a kreiranje jedinstvenog imagea destinacije nadogradnja u tom složenom procesu. 

Na ovaj jedinstven način afirmacije mladih postiže se pozitivan pomak u razvijanju svjesnosti o tradicionalnom, o povijesnim činjenicama, o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, ali i o dinamičnoj urbanoj kulturi. Mogućnosti i prednosti korištenja različitih vrsta mobilnih aplikacija su mnogobrojne i omogućavaju besplatno Buzz marketiranje željenog sadržaja, jer korisnik postaje promotor i marketar grada.

Projekt CroCulTour-a

Projekt je za 2014.  dobio financijsku podršku Osječko baranjske županije, Upravnog odjela za prosvjetu,kulturu, šport i tehničku kulturu Osijeka, odobrenom prema Planu raspodjele sredstava za Program javnih potreba u kulturi na području Osječko – baranjske županije za 2014. te se nastavlja i u 2015. godini, nadamo se uz podršku Grada Osijeka.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s