KULIN, SLANINA, ČVARAK KAO NAGRADA, ALI SPORTSKI ILI KULTURNI EVENT KAO PONUDA

Što više razmišljam o turističkoj ponudi proizvoda i usluga koje nude receptivne turističke slavonsko baranjske destinacije trenutnim i potencijalnim gostima, to se više spotičem o paradigmu kako je naša regija destinacija kulina, slanine i čvaraka. To je apsolutna istina. Slavonija i Baranja jesu gastro raj za gurmane koji svoju konzumerističku požudu hrane delicijama začinjenim paprikom, paprom i drugim tajnim sastojcima. No, ne može gurman toliko pojesti kolike su potrebe ponuđača u pokrivanju troškova proizvodnje, prodaje i promocije gastronomske ponude.

Činjenica je da su gosti naše regije poslovni ljudi, pokoji zalutali pustolov, povratnik s privremenim radom u inozemstvu, itd. Nažalost, koliko god me veseli popunjenost restorana našega kraja, ti gosti ne čine dostatnu potražnju jer ne pune smještajne kapacitete, ne troše novce na ostale sadržaje i jedina promocija koju vrše jest ona o tome kako se dobro jede u Slavoniji i Baranji. Točno! Iako, dobro se može pojesti ukoliko isti proizvod kupite u obližnjoj prodavaonici suhomesnatih proizvoda.

idea

Što radimo krivo? Smatram kako smo zaboravili razmišljati realno, objektivno i pragmatično, upravo onako kako razmišljaju internacionalna tržišta. Naime, veliki sam ljubitelj paštete od guščje jetre koja je neizostavno jelo francuskih jelovnika, no ipak kad mi netko spomene Francusku prvo na što pomislim je Tour de France. Ciklo spektakl isključiv je povod posjeta tome kraju, a pašteta od guščje jetre je nagrada za uloženi trud oko organizacije puta. Razumijete?

Dakle, moramo promijeniti stav. Moramo unijeti izmjene u pristupanju našem problemu i prilagoditi se potražnji. Dakle, ponuditi spektakularne sportske i kulturne evente, koji će godišnjim održavanjem osvježiti cijelu regiju, a sve posjetitelje nagraditi sa dodatnom gastro, eko, etno i ostalom ponudom.

Spajanjem tehničkih i strateških partnera i sinergijskim proaktivnim djelovanjem prilikom organizacije evenata Slavonija i Baranja mogu postati atraktivna turistička destinacija sa širokim lokalnim cestama koje zadovoljavaju potrebe ciklo fanatika, odnosno mogu zadovoljiti ljubitelje klasične glazbe trodnevnih izvedbama koncerata simfonijskih orkestara u osječkoj ili slavonsko brodskoj tvrđavi.

Sve je u procijeni vrste i količine potražnje sa obližnjeg tržišta. Jedan kulen može zasititi dva nepca, ali ne može nahraniti cijelo selo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s