ŠOŠIĆ: “MOJA VIZIJA KULTURNOG TURIZMA U SLAVONIJI I BARANJI JE HOLISTIČKA”

U cijelosti prenosimo osvrt dr. art. Marka Šošića na pojam kulturnog turizma, a potaknut anketom na temu “Kulturni turizam Slavonije i Baranje 365”. Zahvaljujemo Šošiću na otvorenoj komunikaciji te ovim putem pozivamo i vas na dijalog i diskusiju o navedenoj temi.

«Ispunio sam vašu anketu na temu “Kulturnog turizma u Slavoniji i Baranji”, pa bih želio reći još nekoliko riječi koje u formi ankete nisam uspio. Hoće li vam ovo biti korisno za vaše istraživanje ili ne, ili za nešto drugo, ne znam, ali kao poticaj, nadam se da da.

Suvremene aspiracije turističkih djelatnosti i turizma kao aktivno provedenog vremena izvan redovitog mjesta boravka moguće je tumačiti na puno načina.

Kao društvo u globalnom smislu, odmakli smo se tek malo od pojma turizma vezanog samo uz obalno područje. Suvremene aspiracije turističkih djelatnosti i turizma kao aktivno provedenog vremena izvan redovitog mjesta boravka moguće je tumačiti na puno načina. No, jasno je da se svaki “putnik-(ne)namjernik” želi dobro osjećati tamo gdje je došao, i ne samo biti pažen i mažen, nego i aktivno sudjelovati u ograničenom vremenu dok je turist. Jer čim se turist uplete u neki događaj, on prestaje biti samo vreća koja putuje, on je aktivni sudionik nekog vremena i prostora koji mu/joj je omogućio djelovanje.

Kontinentalni turizam bi trebao imati uporišta na području aktivne relaksacije cjelokupnog ljudskog bića, uključivanje u život zajednice koja bi – ako je to potrebno – i odglumila neki oblik idiličnog kontinentalnog (ovdje ću reći vrlo oprezno – ruralnog) življenja.

Pitanja i ponuđeni odgovori u anketi se isprepliću, teško mi je bilo odabrati jedno, a da to pri tome ne utječe izravno i na ostale odgovore, jer moja vizija kulturnog turizma u SiB je holistička.

Kontinentalni turizam je barem kod nas u Hrvatskoj još uvijek u sjeni onog priobalnog s kojim se teško možemo i ne trebamo natjecati. Kontinentalni turizam bi trebao imati uporišta na području aktivne relaksacije cjelokupnog ljudskog bića, uključivanje u život zajednice koja bi – ako je to potrebno – i odglumila neki oblik idiličnog kontinentalnog (ovdje ću reći vrlo oprezno – ruralnog) življenja. Mislim da je ovo “dizajniranje” slobodnog vremena jako važno u današnje vrijeme, jer svi turisti danas imaju i koriste sredstva javnog komuniciranja i komentiranja, pa samim time postaju izravni čimbenici onoga što im je ponuđeno.

Organizirane radionice i seminari sa stručnim mentorstvom života na selu (primjerice ručna proizvodnja sira, rada u vrtu i proizvodnja normalne, “organic” hrane) bi mogle privući veliki broj pobornika zdravoga života koji su pobjegli iz velikih gradova na nekoliko dana.

Beskrajna arheološka otkrića koja tek čekaju da se iskopaju iz slavonskoga mulja mogu biti magnet za sve koje zanima povijest – ovo naše područje je bogato svim mogućim slojevima, a čaroliju otkrivanja i priče koje oni nose tek treba osmisliti, siguran sam, velikom broju turista koji još ni ne znaju što ih zanima. 

…ovo naše područje je bogato svim mogućim slojevima, a čaroliju otkrivanja i priče koje oni nose tek treba osmisliti,…

Ravničarski kraj idealan je za bicikliste svih mogućnosti, a kako sam se i sam uvjerio, malo je biciklističkih staza a puno više oznaka “biciklistički put”. Sve te staze bi trebalo blagosloviti punktovima gastronomskog tipa, i osmisliti da ne bude brige ako sam na punktu br. 4 popio baš malo previše Traminca, pa bih prenoćio…Ravnica i najveći horizont na svijetu prostor je i umjetničkog djelovanja, poput Slame, a čiji sam suosnivač i koja je zbog nekog razloga ostala neprepoznata kao savršen potencijal. Na ovom Festivalu sam upoznao ljude iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Bih, ……, koji su došli u sivo područje karte svijeta i bilo im je dobro!
 

Ravnica i najveći horizont na svijetu prostor je i umjetničkog djelovanja, poput Slame, a čiji sam suosnivač i koja je zbog nekog razloga ostala neprepoznata kao savršen potencijal. Na ovom Festivalu sam upoznao ljude iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Bih, ……, koji su došli u sivo područje karte svijeta i bilo im je dobro!
 

Mislim da bez neke vrlo ozbiljne i stručne nakane, koja se mora čvrsto projicirati prema državnom vrhu, nije moguće napraviti ozbiljniji korak, unatoč pojedincima koji su izgorili već.

Traži se “shabby-chic”, traži se “organsko”, traži se čarolija nekog zaboravljenog vremena koje se ponovno može probuditi i izazvati osmijehe zadovoljstva.

Slavonija i Baranja divni su organski oblici s vrlo lošim vezivnim tkivom, pa na žalost sve propadne.

Sve dobro vam želim u vašem projektu i za nadolazeće blagdane!»

dr. art. Marko Šošić

Sve fotografije su vlasništvo Marka Šošića. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s