PODUZETNIŠTVO U KULTURI – učvršćivanje lokalnog partnerstva kroz organizaciju kulturnog eventa

Lokalno partnerstvo je bez sumnje najvažniji čimbenik prilikom integracije kulturnih događanja u procesu uspješnog razvoja lokalne turističke ponude. Bez kvalitetne suradnje sudionika svako događanje može biti uspješno provedeno, ali to ne znači da će suživjeti i donijeti prosperitet lokalnoj zajednici, odnosno receptivnoj turističkoj destinaciji.

kjhjsak

Moramo razumjeti da se suradnja i uključivanje dionika u organizaciju kulturnog događanja ne odvija prirodno i spontano. Naime, organizator eventa, ali i lokalne vlasti te kompanije,  moraju prepoznati svoj benefit kojega imaju uključivanjem u organizaciju eventa. Organizatori eventa moraju biti iskusni menadžeri koji znaju kako privući, omamiti, zainteresirati i ukazati  na važnost sudjelovanja u organizaciji eventa, na važnost sponzoriranja odnosno stvaranja novih društvenih vrijednosti kroz davanje podrške postojećim.

Prva greška se često dogodi prilikom održavanja izolirane prezentacije projekta tek malom dijelu sudionika koje uopće niste uspjeli zainteresirati za temu. Naime, ne štedite na prezentaciji, živu riječ širite, osigurajte točne informacije, govorite istinu, ni u ludilu ne obećavajte nešto što nećete moći ispuniti, i najbitnije, svojim trudom opravdajte traženo, budite dosljedni sami sebi, ali i investitorima.

event management

Analizirajući pojedine kulturne evente jasno je kako organizacija djeluje kroz usko specijaliziranu suradnju s tehničkim partnerima, koji često zaboravljaju na širu sliku regije u kojoj se event odvija.

Dakle, postoje dvije vrste partnerstva. Prvo je tehničko partnerstvo, koje nudi tehnička rješenja kroz korištenje/pružanje specijaliziranih usluga i materijalnih razmjena, a drugo je strateško partnerstvo, koje predstavlja koautorstvo sudionika, prilikom čega sve strane sudjeluju u projektnoj pripremi eventa, identificiranju zajedničkih ciljeva i interesa, te uspostavljanju “Win-Win” odnosa.

Obje vrste partnerstva u organizaciju kulturnih događaja unose dodatnu vrijednost. Strateški partneri žude za kvalitetnim marketingom, a posljedica njihova uključivanja u projekt donosi sinergiju između ostalih dionika.

Zajednički ciljevi suradničkih stratega omogućavaju pretvaranje lokalnog događaja u alat za regionalni gospodarski razvoj. Dakle, sinergijom i mobiliziranjem svi dionika regionalnog i društveno-ekonomskog dijela zajednice, turističkih kompanija, medijskih kuća i  lokalnog stanovništvo lako se mogu dosegnuti zadani ciljevi.
Ekonomski uspjeh kulturnog događanja uvodi svježu krv  u žilu kucavicu cijele organizacije. To je uspjeh koji je direktno povezan sa društvenim uspjehom, jer je isključivo kroz društvenu koheziju moguće artikulirati kontrolirani razvoj turističke ponude i razvoj održive strategije kulturne politike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s